Tolkning av lokala regler

Lokala regler 2016
Golfförbundets Regel- och handicapkommitté har beslutat, att de lokala regler som automatiskt varit i kraft på alla golfbanor i Finland, inte längre gäller. De här allmänna lokala reglerna har varit:
- lösa stenar i bunkern
- avståndsmarkeringar på banan
- slag som träffar elledningar samt
- oflyttbara hindrande föremål i närheten av green 

De här reglerna gäller alltså inte automatiskt från och med den 30.4.2016 utan klubbarna kan, om det finns fog för det, inkludera dem i sina egna lokala regler. Noteras kan, att om en klubb vill inkludera regeln om elledningar, så gäller det endast ledningen i sig. Om klubben dessutom vill inkludera elstolpar/skåp och stödvajrar måste klubben ansöka om specifikt lov från förbundet.


På grund av dessa nya direktiv har de lokala reglerna på EkeG uppdaterats så att alla ovanstående regler, förutom oflyttbara hindrande föremål nära green, gäller.


Förutom de här lokala reglerna har vi dessutom infört en ny lokal regel som säger “alla flistäckta områden på spelområdet betraktas som en organisk del av banan”. Utan denna lokala regel har flisbitarna tidigare betraktats som “flyttbara hindrande föremål” och inte som “lösa naturföremål”. Per definition är flis konstgjort, även om materialet är organiskt. Den väsentliga skillnaden är, att tidigare har det alltså varit helt tillåtet att plocka bort flisbitarna utan plikt om bollen byter plats som en direkt följd av att man plockat bort flisbitar kring bollen, och förutsatt att bollen i så fall har återplacerats. Så är alltså inte längre fallet enligt årets nya lokala regel, som betyder, att det fortfarande är helt tillåtet att plocka bort lösa flisbitar, men om bollen byter plats, får man 1 slags plikt (Regel 18-2), och bollen måste återplaceras. Om man inte återplacerar bollen spelar man från fel ställe och då gäller regel 20-7.


De nya och uppdaterade lokala reglerna är i kraft från och med den 30.4.2016.


Tävlings- och handicapkommittén 2016